23948sdkhjf

Svenskarna dricker dyrare

Svenskarna väljer i allt högre utsträckning dyrare varianter av alkohol. Och stödet för Systembolagets monopol fortsätter att växa.
Systembolaget noterar en något ökad försäljning i sommar. Försäljning, omräknat i liter ren alkohol, ökade med 1,2 procent i sommar jämfört med samma period 2011. Efterfrågan på alkoholfritt håller i sig. Den kategorin ökade mest, med 35,3 procent.

– Det är glädjande att se att intresset fortsätter öka så starkt även i sommar. För alkoholfritt ser vi inte någon stark koppling till vädret vilket vi gör med andra drycker, utan efterfrågan är hög oavsett temperatur, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger .

Dyrare drycker i glasen

Det finns en tydlig trend i att kunderna köper allt dyrare drycker.

– Vi ser tydligt att fler och fler gärna betalar lite mer för sina drycker, säger Magdalena Gerger. Det finns ett ökat intresse av god smak och att mat och dryck ska passa ihop och då väljer man hellre ett vin av lite bättre kvalitet.

Den riktig sommarvärmen uteblev och Systembolaget konstaterar att i Sverige är efterfrågan på rosévin till stor del knutet till vädret. Sommarförsäljningen av rosévin låg på samma nivå som 2011 samtidigt som kundernas efterfrågan på rödvin ökade starkt.

Ja till ensamrätten

Stödet bland allmänheten för Systembolagets ensamrätt på försäljning av vin, sprit och starköl fortsätter att öka.

Det uppgick under sommaren till 71 procent. Det är tre procentenheter högre jämfört med samma period förra sommaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063