23948sdkhjf

Handeln behöver långsiktiga fastighetsägare

Vägen tillbaka har varit lång för många av de gallerior som ägdes av det brittiska fastighetsbolaget Boultbee. Nya ägare jobbar för att lyfta konkurrenskraften i galleriorna igen. Vad handeln behöver är långsiktiga fastighetsägare som ser ett bra samspel med handeln som viktigare än kortsiktig avkastning på investerat kapital.
Det värsta som kunde hända handeln var att få det brittiska fastighetsbolaget Boultbee som hyrsvärd. Det är en allmän uppfattning bland butiksägare i en rad städer som Dagens Handel har varit i kontakt med. När det högbelånade brittiska bolaget i början av 2011 lämnade över sitt svenska innehav till bland annat Royal bank of Scotland, bestod det av tio misskötta gallerior i Stockholmsområdet. Men under perioden 2005 till 2010 ägde man också en rad gallerior i bland annat Örnsköldsvik, Gävle, Västerås, Örebro, Uppsala, Lidköping och Löddeköpinge. Gallerior som liksom stockholmsgalleriorna upplevde drastiska hyreshöjningar, hotfulla förhandlingssituationer och eftersatt underhåll. Dessutom total avsaknad av respekt och ömsesidig kommunikation.

Boultbees tidigare gallerior och köpcentrum har samtliga fått nya ägare. Och de nya ägarna har med varierad kraft tagit tag i den nödvändiga upprustningen. Upprustning som inte enbart handlar om fysisk renovering utan också att få tillbaka det samarbete mellan lokalhyresgästerna och fastighetsägarna som är ett måste för att få till attraktiva handelsplatser som står sig i den nuvarande hårda konkurrensen.

En påfallande stor andel av landets butiksfastigheter ägs idag av utländska investerare i olika bolagsformer. Det är ägare som oftast kortsiktigt vill se avkastning på sitt investerade kapital hellre än se sig som långsiktiga partner till handeln. Men som självklart också vill höja butikernas försäljning eftersom många hyresavtal är omsättningsgrundade.

Sakta har handeln börjat protestera mot oskäliga avtal, exempelvis lämnar flera kedjebutiker stora gallerior på grund av höga hyror och låga besökarantal. Och många mindre enskilda butiker väljer att flytta till lokaler i B-lägen för att man inte klarar hyresvärdarnas krav på långa öppettider.

Vägen tillbaka efter Boultbee har varit lång för många butiksägare. Och precis som cityhandlarna i Västerås så behöver alla butiksägare långsiktiga fastighetsägare som inser att det krävs ett bra samspel, en ömsesidig förståelse och skäliga villkor för att skapa en konkurrenskraftig handel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079