Handeln behöver långsiktiga fastighetsägare
Vägen tillbaka har varit lång för många av de gallerior som ägdes av det brittiska fastighetsbolaget Boultbee. Nya ägare jobbar för att lyfta konkurrenskraften i galleriorna igen. Vad handeln behöver är långsiktiga fastighetsägare som ser ett bra samspel med handeln som viktigare än kortsiktig avkastning på investerat kapital.
Boultbees tidigare gallerior och köpcentrum har samtliga fått nya ägare. Och de nya ägarna har med varierad kraft tagit tag i den nödvändiga upprustningen. Upprustning som inte enbart handlar om fysisk renovering utan också att få tillbaka det samarbete mellan lokalhyresgästerna och fastighetsägarna som är ett måste för att få till attraktiva handelsplatser som står sig i den nuvarande hårda konkurrensen.
En påfallande stor andel av landets butiksfastigheter ägs idag av utländska investerare i olika bolagsformer. Det är ägare som oftast kortsiktigt vill se avkastning på sitt investerade kapital hellre än se sig som långsiktiga partner till handeln. Men som självklart också vill höja butikernas försäljning eftersom många hyresavtal är omsättningsgrundade.
Sakta har handeln börjat protestera mot oskäliga avtal, exempelvis lämnar flera kedjebutiker stora gallerior på grund av höga hyror och låga besökarantal. Och många mindre enskilda butiker väljer att flytta till lokaler i B-lägen för att man inte klarar hyresvärdarnas krav på långa öppettider.
Vägen tillbaka efter Boultbee har varit lång för många butiksägare. Och precis som cityhandlarna i Västerås så behöver alla butiksägare långsiktiga fastighetsägare som inser att det krävs ett bra samspel, en ömsesidig förståelse och skäliga villkor för att skapa en konkurrenskraftig handel.