23948sdkhjf

Tufft för apotek i Apoteksgruppen

Färska halvårssiffror vittnar om att aktörerna på apoteksmarknaden får det allt kämpigare. Apoteksgruppen redovisade nyligen en minskad försäljning och vinst. Men bakom koncernens positiva rörelseresultat döljer sig ett stort antal entreprenörer som går med förlust.
När Apoteksgruppen, med totalt 156 entreprenörer, nyligen presenterade sina halvårssiffror, januari till juni, så framkom att omsättningen minskat och att rörelseresultatet för butiksnätet minskat från 83,8 miljoner kronor till 76,6 miljoner kronor för motsvarande period förra året.

– Redan när det stod klart att apoteksmarknaden skulle avregleras så förstod alla att man måste räkna med att samtliga nya aktörer inte kommer öka. Fler blir inte sjuka bara för att det blir fler apotek, kunderna smetas bara ut på gamla och nya aktörer. Jag tycker ändå att Apoteksgruppen klarat sig bra i omställningen, säger Apoteksgruppens vd Eva-Britt Gustafsson till Dagens Handel.

En rundringning till en dryg tredjedel av Apoteksgruppens 156 enskilda handlare, som Dagens Handel gjort, visar att verkligheten är kärv för apoteken, men handlarna är i stort ändå nöjda.

Per Westling driver fyra apotek på fyra mindre orter i landet där han är ensam på marknaden

– I ett par av våra apotek har vi fått ett ökat antal kunder och dessutom säljer vi fler förpackningar, så på så sätt har vi ökat. Däremot ligger omsättningen kvar på ungefär samma som den gjorde då mina fyra apotek var statliga. Den stora utmaningen för branschen i framtiden är att hitta kunnig personal och att få behålla den, säger han.

Främst är det marginalerna inom receptförskrivning man klagar på.

– Vi gör stora insatser som vi inte får fullt betalt för, till exempel licensläkemedel och Schengenintyg. Marginalerna på recepten är på tok för låga. Vi är många som känner oss svikna av regeringens arbete, säger Harald Bargsten , som driver ett apotek i Göteborgsregionen.

– Man sparar in på de utgifter man kan. Viktigast för oss är vår personal som genom sina insatser ger vårt apotek ett gott rykte, men trots allt är det roligare att driva apoteket i egen regi, säger han.

Läs mer i veckans nummer av Dagens Handel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063