23948sdkhjf

Stark krona hjälper inte hemelbranschen

En pressad hemelektronikbransch kan i dag inte dra så stor nytta av den starka kronan. Effekterna av en stark kronkurs kommer att att gå tillbaka till kunderna, säger Experts vd Magne Solberg i en intervju.

Svenska Dagbladet har gått igenom situationen för de svenska hemelektronikföretagen med fokus på den starka kronan. ”Pressad bransch går miste om uppsving” är rubriken på artikeluppslaget.

En stark krona gör det tufft för svenska exportföretag. Men för importföretagen är den starka kronan till en fördel. Billigare inköp ger bättre avans vid försäljning på hemmaplan.

Men så ser det inte riktigt ut i den hårt pressade hemelektronikbranschen, som så väl skulle behöva få upp lönsamheten.

Effekterna av den starka kronan, lär vänta på sig. Skälen handlar båda om långa kontrakt, valutasäkringar och konkurrenssituationen i sig.

Långa kontrakt och valutasäkringar

Vid SvD Näringslivs rundringning visar det sig att flera aktörer har bundit sig för långa kontrakt med leverantörerna eller så har distributörerna själva valutasäkrat.

Expert hör till dem som bundit upp sig på längre kontrakt med leverantörerna, så effekterna av en stark krona i form av förmånliga inköp dröjer.

Experts vd Magne Solberg säger till tidningen:

- Vi upplever dessutom att konkurrenssituationen är sådan att majoriteten av effekterna av en stark kronkurs kommer att gå tillbaka till kunderna, sådan är logiken vi jobbar med.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078