23948sdkhjf

Regnet stoppade modeförsäljningen

Försäljningen i landets sko- och modebutiker regnade bort i juli. Försäljningen i klädbutikerna minskade med 4,3 procent och i skobutikerna sjönk försäljningen 5,9 procent.


Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 4,3 procent jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en minskning med 5,9 procent.

Hittills i år, januari-juli, har försäljningen av kläder minskat med 2,7 procent och skoförsäljningen har ökat med 1,2 procent.

– Konsumenterna har uppenbarligen prioriterat annat än shorts och sandaler den här regniga sommaren, konstaterar Mikael Sandström , branschordförande för Svensk Handel Stil.

– Trots en svag jämförelsemånad (-8,8 procent för kläder och -1,9 för skor) blev det stora minus för modehandeln. Jag kan tänka mig att försäljningen har varit väldigt ojämn mellan butiker i de större städerna och köpcentrum å ena sidan och de traditionella semesterställena, som säkert inte haft samma turisttryck som normalt.

– Augusti var också en svag månad förra året, varför vi hoppas få se en vändning i försäljningsutvecklingen, avslutar Mikael Sandström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062