23948sdkhjf

Apoteket AB minskar sin marknadsandel

Enligt halvårssifforna för Apoteket AB, som presenterades i slutet av juli, har Apoteket AB minskat sin försäljning med 6 procent. Detta innebär att den statliga apoteksjättens marknadsandel med marginal hamnar under den magiska gränsen 36 procent.
Dagens Industri skriver i dag att nettoomsättningen för Apoteket AB minskat med 6 procent under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. I delårsrapporten konstateras att marknadsandelen därmed hamnar kring 33 procent. Det innebär att den statliga apoteksjätten slipper förbudet mot att öppna nya öppenvårdsapotek.
Orsaken till minskningen av Apotekets marknadsandel är att konkurrensen från nya aktörer blivit hårdare.
Flera av konkurrenterna blöder dock. Apotek Hjärtat, som är näst störst gjorde ett minusresultat år 2011 på 44 miljoner kronor, och Doc Morris, som endast öppnar nya apotek, gjorde en förlust år 2011 på 425 miljoner, vilket motsvarar mer än hälften av kedjans omsättning.
Den brittiska apotekskedjan Boots har dragit sig tillbaka från den svenska marknaden. Flera av kedjans apotek, som drivits av enskilda entreprenörer, har gått i konkurs.
På Apoteket AB räknar man enligt DI-artikeln med att de nya aktörerna nu på allvar kommer att börja konkurrera om de lönsamma avtalen med landstingen. Det kan att innebära att Apoteket AB:s marknadsandel sjunker ytterligare framöver.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078