23948sdkhjf

Bra juni för sällanköpshandeln

Juni blev en bra försäljningsmånad för detaljhandeln med en volymökning på 0,9 procent. Bäst gick det för sällanköpshandeln, bland annat visade möbel-, elektronik- och heminredningshandeln oväntat bra siffror.
Omsättningen för detaljhandeln, mätt i löpande priser ,ökade med 3,5 procent mellan juni 2011 och juni 2012. Dagligvaruhandeln ökade med 3,3 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,7 procent. Men efter pris- och kalenderkorrigering minskade dagligvaruhandeln med 0,3 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 1,8 procent.

Dagligvaruhandeln som hittills i år haft en stark positiv utveckling, backade volymmässigt i juni jämfört med samma månad föregående år och gick nu sämre än sällanköpsvaruhandeln. Flera av de kapitalintensivare branscherna såsom möbel-, elektronikhandeln och heminredning som haft några tunga månader gick oväntat bra under juni. Det dåliga vädret är sannolikt en av förklaringarna till detta, kommenterar HUI research.

Försäljningen i klädhandeln ökade med 2,7 procent i juni mätt i löpande priser medan försäljningen i skohandeln ökade med 2,0 procent. I sport- och fritidshandeln låg ökningen på 11,0 procent i juni.

"Den samlade utvecklingen hittills i år backade något under juni och ligger nu på 2,5 procent. Detta är dock fortfarande en relativt stark utveckling, med tanke på lågkonjunkturen och vissa kvarstående orosmoment. Den stabila men måttliga tillväxten efter det svaga fjolåret bedöms hålla i sig överlag, och HUI:s prognos för helåret ligger därmed kvar på 2,5 procent" skriver HUI i kommentaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062