23948sdkhjf

H&M håller priset trots spansk momshöjning

Klädjätten H&M lovar att inte höja sina priser i Spanien, trots den förväntade stora spanska momsprishöjningen.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy vill ha skattehöjningar, för att förbättra landets ekonomiska läge. En av dem blir en rejäl momshöjning, från 18 till 21 procent, berättar affärstidningen Dagens industri.

Men klädjätten H&M har lovat de spanska konsumenterna att det inte ska innebära några höjningarna på prislapparna i deras butiker.
Samma löfte har storkonkurrenten spanska Inditex, bland annat med Zara-butikerna, avgivit.
I ett mejl till di.se skriver H&Ms pressavdelning bland annat att "Vi har inte för avsikt att höja priserna för våra spanska kunder".
Tidningen skriver att H&M under första halvåret sålde för drygt 3 miljarder kronor i Spanien i konsumentledet, att jämföras med en total omsättning på nästan 70 miljarder kronor.
För Inditex däremot är hemmamarknaden Spanien betydligt viktigare. Den står för hela en fjärdedel av försäljningen.
- När den största spelaren går ut och säger att de inte ska höja priserna är nog konkurrenterna försiktiga med att höja. I alla fall till att börja med, säger Stefan Stjernholm , analytiker på Nordea, till Dagens industri.
I slutet av maj hade H&M 137 butiker i Spanien och expansionen fortsätter med butiksöppningar bland annat i Madrid och Zaragoza.
(DH)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078