23948sdkhjf

Axfood: "Starkaste någonsin"

- Vi har gjort vårt starkaste kvartal någonsin, presenterade koncernchef Anders Strålman Axfoods försäljning och resultat april-juni.


Koncernchef Anders Strålman sammanfattar med orden ”bra resultat och bra omsättningsutveckling” och anger god butiksdrift, ett ökat antal kunder och fortsatt hög effektivitet och kostnadskontroll som bidragande orsaker till den lönsamma tillväxten.

Såväl Hemköp och Willys, som Axfood Närlivs och Dagab, ökade sin försäljning under kvartalet jämfört med året före.
Hos Willys fortsätter moderniseringen av butikerna.
Hemköp ökar sin försäljningsandel av egna märkesvaror så att den i juni uppgick till 17,5 procent. I april öppnades en ny Hemköpsbutik i centrala Stockholm.
PrisXtra minskade sin försäljning på grund av trafikomläggningar och vägarbeten i Stockholm, men resultatet gick upp jämfört med kvartal två förra året.
Axfood Närlivs minskade sitt rörelseresultat, från 36 till 28 miljoner kronor, främst beroende på sämre vår- och sommarväder än förra året.
Ett nytt affärssystem gav fortsatt ökade kostnader, vilket för Dagab inneburit ett minskat rörelseresultat med en miljon till 40 miljoner kronor.

Oförändrat resultatmål
Axfoods samlade omsättning ökade till 9 292 miljoner kronor (8 889) under månaderna april-juni.

Under detta andra kvartal ökade omsättningen i egenägd detaljhandel med 3,7 procent och omsättningen i jämförbara butiker ökade med 0,5 procent.
Rörelseresultatet uppgick till 320 (317) miljoner kronor och resultatet efter finansiella poster till 308 miljoner (307).
Axfoods målsättning för 2012 är att nå ett rörelseresultat i nivå med 2011.

243 egna butiker
Axfood AB bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige. Detaljhandeln drivs genom de egenägda kedjorna Willys, Hemköp och PrisXtra. Antalet butiker uppgår till 243. Axfood samverkar också med cirka 820 handlarägda butiker knutna till Axfood genom avtal, bland annat inom Hemköpskedjan och Willys men också under varumärken som Handlar’n och Tempo. Partihandeln drivs genom Dagab och Axfood Närlivs.

Axfood är noterat på Stockholmsbörsen. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063