23948sdkhjf

Positiva höstsignaler för näringslivet

För det privata svenska näringslivet kommer det andra halvåret 2012 att innebära en svag konjunkturförbättring. Orderingångar och försäljningspriser stiger något, bedömer Unionen. Dock inte sysselsättningen.
Varje halvår genomför Unionen en enkätundersökning bland sina klubbar. Den aktuella Branschbarometern baseras på svar från 264 klubbar på lika många företag. De väntade förändringarna är genomgående små men också genomgående positiva. Såväl orderingång som försäljning och försäljningspriser kommer att stiga svagt, enligt klubbarnas prognoser av företagens utveckling. Även förväntningarna på bolagens vinster följer samma försiktigt positiva kurva, vilket tyder på att bolagen sammantaget bara väntar sig mindre kostnadsökningar. – Även om det finns en oro för världsekonomins utveckling i allmänhet och euroländerna i synnerhet tror bolagen på en ökad försäljning och export. Det är ett gott betyg på bolagens internationella konkurrenskraft och tyder på att de inte tror på en kollaps i eurozonen, säger [ Cecilia Beskow ], Unionens samhällspolitiske chef.

Sysselsättningen ökar inte

Ytterligare en indikation på bolagens framtidstro är att investeringarna i genomsnitt väntas öka i samtliga fyra kategorier – i kapacitet, nya marknader, forskning och utveckling och i kompetens. Undantaget från de positiva signalerna är sysselsättningen. Den långsamt stigande konjunkturen kommer totalt sett inte att leda till någon ökad efterfrågan på arbetskraft. För arbetarna handlar det snarare om en viss försämring av arbetsmarknaden, medan bolagens behov av att rekrytera tjänstemän förväntas ligga kvar på samma nivå som under första halvåret 2012. Bygg- och fastighetsbranschen är utan jämförelse den bransch som tecknar det kommande halvåret i ljusast färger. Även gruvnäringen utmärker sig med en mycket stark framtidstro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062