Svenska grossister skärper kontrollen
Priserna på gurka föll rejält mellan sista veckan i maj och första veckan i juni, från över tolv kronor till under fyra kronor. Detta kan tolkas som ett uttryck för ehec-skräck, men det kan också vara en normal säsongsvariation. – Vädret har på senare tid varit gynnsamt och produktionen har varit hög, säger Hans Holmstedt på Axfood. Han förklarar att priset på frukt och grönt alltid varierar kraftigt med tillgången. Hittills har ingen insjuknat efter att ha ätit livsmedel som saluförts i Sverige, men Hans Holmstedt framhåller att det inte är rätt att friskriva svenskodlade livsmedel. – Just nu gör vi massor av extra tester för att snabbt kunna upptäcka eventuell spridning, säger han. Svenska konsumenter tycks inte ha börjat oroa sig särskilt mycket. Frukt och gröntchefen på City gross i Gävle, Annika Wångdahl, har märkt en viss misstänksamhet mot tyska produkter, men hon menar att det ändå varit förvånansvärt lite prat om ehec-faran. – Om inte utbrottet klingar av kan oron öka, men hittills har kunderna handlat ungefär som vanligt, säger hon.