Svensk mästare i chark
Årets charkprofil blev Christer Ridderheim, från Ridderheims. Han får priset för sitt arbete med konceptet Lilla Saluhallen där små lokala aktörer bereds möjlighet att nå en större kundkrets. - Priset hamnar helt rätt i tid i och med att det börjar hända mycket i branschen och jag hoppas att det ska kunna sporra till ytterligare kreativitet och att Sveriges charkproducenter blir ännu mer framgångsrika både här och internationellt, säger Christer Ridderheim. Juryns motivering lyder: Utnämnelsen Årets Charkprofil 2010 tilldelas en pionjär och entreprenör som genom engagemang och matglädje berikat den svenska matkulturen med allt från ölkorvar till tapas. Med konceptet Lilla Saluhallen har han skapat en rikstäckande logistiklösning för småskaliga aktörer. Lokala specialiteter når nya marknader och nya konsumenter och skapar en spännande mångfald i butiker över hela landet. Han har dessutom satt in charkprodukter i nya sammanhang, och öppnat svenskarnas ögon för nya smakupplevelser. Övriga svenska mästare är: Klass 1: Falukorv Jägarfalukorv- Scan AB Klass 2: Köttbullar Köttbullar Svenska Favoriter - Värmlands Chark AB Klass 3: Julskinka NyhlénsHugosons kokt julskinka - NyhlénsHugosons Klass 4: Hela köttprodukter, kokta Grillad Rostbiff - Carl Schütz Eftr AB Klass 5: Hela köttprodukter, rökta Samiskt Rökt skinka - Jokkmokks Korv & Rökeri Klass 6: Lufttorkade/kallrökta, hela köttprodukter NyhlénsHugosons tirolerskinka - NyhlénsHugosons Klass 7: Varmrökt småkorv, smal Varmkorv - Siljans Chark AB Klass 8: Varmrökt småkorv, tjock Paparazzi - Carlströms Kött & Chark AB Klass 9: Skinnfri korv Ost & Baconkorv - Gunnar Dafgård AB Klass 10: Grova emulsionsprodukter Pölsa - Bastuträsk Charkuteri AB Klass 11: Isterband Lammhults Syrliga Isterband - ELLO i Lammhult AB Klass 12: Kallrökt korv - ej kylförvaring Salami Lufttorkad - Direkt Chark AB Klass 13: Kallrökt korv - kräver kylförvaring Salami - Korvpojkarna AB Klass 14: Pastej/sylta Gottfrids Familjeleverpastej - Foodmark Sweden AB Klass 15: Innovativa produkter Världens nyttigaste korv - Signal & Anderssons Charkuterifabrik AB Klass 16: Ekologiska produkter Ekologisk Chorizo - MälarChark AB Chark-SM arrangeras av SIK (SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik) och branschföreningen Kött och Charkföretagen (KCF,) och hölls första gången 2001.