23948sdkhjf

Allt fler satsar på gårdsbutik

Efterfrågan på närproducerade varor ökar, och det innebär nya affärsmöjligheter för handeln.

Allt fler svenska bönder väljer nu att starta egen gårdsförsäljning av livsmedel. En rapport från LRF som Göteborgs Posten tagit del av visar att antalet småföretag som satsade på egen livsmedelsförädling år 2007 uppgick till totalt 602 stycken. Förra året hade den siffran ökat till 848 stycken som ägnar sig åt förädling av egna varor. Också antalet egna gårdsbutiker ökar. År 2007 var antalet personer bland LRF:s medlemmar som uppgav att de drev gårdsbutik 666 personer. År 2009 hade den siffran också ökat och totalt 829 personer drev egna butiker på gården. – Även om det inte är så många företag som ägnar sig åt livsmedelsförädling ännu så ser vi en tydlig trend. Svenskarna vill ha närproducerad mat och det är roligt att allt fler bönder vill tillgodose det behovet, säger Lars-Göran Pettersson, förbundsordförande i LRF, i en kommentar. Ungefär 660 miljoner kronor omsattes bland de som drev gårdsbutiker förra året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071