23948sdkhjf

Oklara regler om närproducerat

Närproducerat är ett av de otydligaste begrepp som man märker livsmedel med i dag. Det visar en undersökning från Jordbruksverket.

Det finns ingen gemensam definition av vad närproducerat betyder. Därför används begreppet ibland på ett vilseledande sätt. Det konsumenterna får då de köper närproducerade livsmedel skiljer sig från producent till producent och det råder begreppsförvirring i alla led, enligt Jordbruksverket som presenterar en rapport om detta under Almedalsveckan. – I slutänden blir det ofta konsumenten själv som får avgöra om varan är närproducerad eller inte utifrån de värderingar som han eller hon tolkar in i begreppet, säger rapportförfattaren Anna Wretling Clarin. Detta innebär att det kan komma branschriktlinjer för att förtydliga och kvalitetssäkra närproducerad mat i framtiden. Men först måste man se att intresset från kunderna och livsmedelsbranschen håller i sig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078