23948sdkhjf

Hotad fil får tävling

Filmjölk har anor sedan hundratals år tillbaka och har haft en självklar plats på frukostbordet för svenskarna. Men filätandet minskar på grund av de senaste årens kalla somrar - nu ska en tävling vända trenden.

Filmjölken får en egen tävlingskampanj som arrangeras av Arla där högsta vinsten är Filmjölkstorpet - ett eget torp i värmländska Sunne. Det ska få svenskarna att hitta tillbaka till denna urgamla maträtt som fått duktigt med stryk på grund av kalla somrar och konkurrens från andra frukostprodukter. Ändå är filen populär - näst kaffe och bröd är fil den frukostprodukt vi skulle sakna mest om vi hamnade på en öde ö enligt en undersökning som Arla gjort. Det kanske inte är så förvånande eftersom filen har varit med oss under hundratals år. Förr var den egenhändigt gjorda filbunken ett av det vanligaste sättet att förlänga hållbarheten på mjölk. Till och med Carl von Linné skrev på 1700-talet mycket om den så kallade tätmjölken och om långfilen som han blev bekant med under en resa i Norrland. Idag är filen en självklarhet och vi kan välja bland drygt 20 olika filsorter i mejerihyllan. Men trots filmjölkens popularitet sjunker konsumtionen. En av de främsta orsakerna är det kyliga vädret. För under en riktigt varm sommarmånad äter svenskarna fortfarande mycket fil. Vid riktigt fint väder kan konsumtionen öka med upp till 50 procent, ökningen håller sedan i sig in på hösten. Men det var några år sedan Sverige fick uppleva en riktig sommar, senast var det 2003 enligt meteorologernas statistik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078