Stopp för påstådd hälsoeffekt
Nu blir det förbjudet att komma med hälsopåståenden i märkning och marknadsföring av livsmedel. Förbudet gäller bland annat att påstå att omega 3-fettsyrorna DHA och EPA påverkar barns utveckling positivt. Egentligen är detta inget nytt. Bestämmelserna om närings- och hälsopåståenden i EU:s förordning 1924/2006 tillämpas sedan 1 juli 2007. Huvudregeln är att påståenden om samband mellan vissa ämnen i mat och vissa hälsoeffekter ska vara godkända innan de får göras. EU-kommissionen godkänner hälsopåståenden efter att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har granskat om det finns vetenskapligt stöd för att påstå att vissa ämnen i ett livsmedel har den angivna hälsoeffekten. Efsa:s granskning kunde inte finna att de beskrivna positiva sambanden fanns för de angivna substanserna. EU-kommissionen publicerade den 21 oktober 2009 två förordningar; 983/2009 och 984/2009 om vissa godkända och icke godkända hälsopåståenden, där resultatet av Efsa:s granskning hade betydelse för godkännandena. Övergångstiden för att fasa ut de icke godkända hälsopåståendena var sex månader och nu har den tiden gått. Förbuden gäller även andra hälsopåståenden som har samma innebörd som de som anges i förordningarna om dessa ämnen. Förbuden gäller också för alla företag, inte bara de företag som ansökt om godkännande av hälsopåståendena. De nu förbjudna hälsopåståendena gäller omega 3-fettsyrorna dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA), samt omega 6-fettsyran arakidonsyra (ARA) och vissa påstådda effekter på barns utveckling och hälsa, såsom ökad förmåga till tänkande, koncentration och inlärning. Andra hälsopåståenden som förbjuds är bland annat om vissa extrakt med mjölksyrabakterier, till exempel att bakterieblandningen LGG MAX bidrar till att minska mag- och tarmbesvär.