Salmonella och e-coli i färska grönsaker
Var tredje prov som Livsmedelsverket undersökt innehåller e-colibakterier, och 4 procent salmonellabakterier. – Det är positivt att vi inte hittat lika mycket salmonella som i en liknande undersökning i Norge. Men att det finns salmonella i fyra procent av proverna är fortfarande för mycket, säger Mats Lindblad riskvärderare på Livsmedelsverket. E-colibakterien ger inte alltid sjukdomar, men är en indikator på salmonellasmitta. Undersökningen som Livsmedelsverket genomförde under 2009, bygger på prover av färska bladgrönsaker och kryddor från Asien, varav 90 procent från Thailand, vilket avspeglar importen. – Konsumenter av bladgrönt från Thailand bör vara medvetna om det kan förekomma salmonella. Bakterierna dör om man hettar upp dem till över 70 grader, det vill säga använder kryddorna och grönsakerna i matlagningen, säger Mats Lindblad.