Skinkan höll ställningarna
Larmet om vanvårdade grisar bet inte i någon nämnvärd grad på julskinkssugna svenskar. Vi har i år ätit precis lika mycket julskinka som vanligt, närmare bestämt runt sju miljoner kilo, rapporterar Svenska Dagbladet.
Ingen av de stora matvarukedjorna som SvD talat med har märkt någon minskad efterfrågan på julbordets omhuldade skinka. Efterfrågan på ekologiska julskinkor ökade samtidigt, men många som ville ha en sådan produkt fick återvända tomhänta från butikerna. Lagret räckte inte på långt när till. Men enligt Icas presschef Staffan Ekengren tar ekoskinkan alltid slut före jul, eftersom bara 6 procent av alla svenska julskinkor är ekologiskt producerade. I år har debatten om grisarnas sorgliga tillvaro dessutom drivit upp efterfrågan ytterligare. Nästa år kommer det dock att finnas lite mer ekokött i butikerna, eftersom fler grisbönder, enligt Scan, går över från konventionell till ekologisk produktion.