Nytt köttfusk avslöjat
Bland andra Schenker Coldspeds kyl- och fryslager i Örebro som packar livsmedel till företag i regionen har använt sig av en metod att packa varorna, kyla dem i upp till tio dagar och sedan kalla dem nyförpackade. – Det kan låta konstigt, men vi har tolkat det som förpackningsdatum, det är en miss som vi har rättat till. Det är bara att beklaga, säger Patrik Renström, som är platschef på Schenker Coldsped i Örebro. ”När korvarna har levererats ut till lokala Konsum- och Ica-handlare stod det att de var nypackade, alltså packade samma dag som de skickades till affären”, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. – Det är allvarligt. Då vet man ju inte hur gamla de här varorna är, och hållbarhetstiden finns det ingen kontroll av. Om de har en hållbarhet på tre veckor till exempel, så stämmer inte det, säger Klas Johnsson, som är veterinärinspektör på Livsmedelsverket. En kontroll som Livsmedelsverket genomförde förra året visade att minst sju företag, som tillverkar och säljer kött och charkvaror till livsmedelsbutiker angav felaktiga uppgifter om när deras varor var förpackade. – Vi kommer att följa upp det här igen. Det är allvarligt att det är så mycket brister, säger Klas Johnsson.