23948sdkhjf

Matpriserna får kritik

UPPDATERAT Priserna på råvaror har minskat sedan i våras. Trots det ökar priserna på livsmedel ute i handeln.

Svenska Dagbladet Näringsliv skriver att priserna har höjts, eller stått stilla, trots att många priser på råvaror har sjunkit. Tidningen skriver att såväl Ica som Coop och Axfood säger att nedgången i världsmarknadspriset ännu inte fått genomslag i butikerna. Håkan Loxbo , analytiker på Jordbruksverket, säger till tidningen att livsmedelsbranschen har för få aktörer för att prissänkningar ska slå igenom. – Världsmarknadspriset är ju en sak som påverkar. En annan sak är konkurrensen. Eller om det finns ett krav på att butikerna ska sänka priserna, till exempel om kunder hotar med att sluta köpa. Det är ju inte någon som frivilligt ger upp något. De är ganska snabba på att höja när världsmarknadspriset går upp. Men det sker ju inte med automatik att de sänker när priserna går ner på världsmarknaden, säger Håkan Loxbo. Tomas Svaton på Svensk Dagligvaruhandel säger att han fått information om att inköpare på flera håll förhandlar med leverantörer om priserna men att det finns flera svårigheter: – Dels ligger många med långa kontrakt, så kallade terminer, där man bestämt ett pris och som nu visar sig vara högt. Dels är det i vissa fall några få dominerande aktörer inom en produkt och då är det svårt att som inköpare pressa priset när leverantören är väldigt stor. I dag har handeln den fördelen att man genom egna märkesvaror har kontroll på många varor vilket ger handeln argument att ifrågasätta omotiverade prishöjningar. Samtidigt måste man respektera att leverantören i sin tur är bunden till vissa kontrakt, säger Tomas Svaton till Dagenshandel.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064