HUI: Flaskvatten är miljösmart jämfört med juice
På uppdrag av Sveriges Bryggerier har Handelns Utredningsinstitut, HUI, undersökt vilka produkter som är de stora miljöbovarna i livsmedelsbutiken. Något överraskande visade det sig då att det omdiskuterade buteljerade vattnet är ett relativt litet problem i sammanhanget. Jämförelsen mellan olika livsmedel har gjorts genom att räkna ut hur mycket produkterna kostar att klimatkompensera genom utsläppsrätter via Naturskyddsföreningen. En betydligt värre miljöbov än flaskvattnet visade sig saft och juice vara enligt HUI:s undersökning. Att miljökompensera för en årskonsumtion av vatten på flaska skulle kosta 3,47 kronor, att jämföra med 61,24 kronor för saft och juice. – Vi blev något överraskade av resultatet med tanke på den senaste tidens debatt kring buteljerat vatten. Resultaten i vår rapport visar att flaskvatten, i förhållande till andra livsmedel, släpper ut relativt lite koldioxid. Jag tror mer behöver göras för att öka konsumenternas medvetande om vad som är klimatsmarta alternativ för att minska koldioxidutsläppen från livsmedel, säger Sven-Olov Daunfeldt forskningschef på HUI.