Köttbytardag ska lära oss äta ekokött
I början av september ska eventet Stora Köttbytardagen genomföras i Kungsträdgården i Stockholm. Då får kunder ta med sin gamla köttbit ur frysen och byta den mot en färsk bit ekologiskt kött. Stora Köttbytardagen är nämligen det vinnande bidraget i en tävling som utlystes under våren för att få butikskunderna att äta mer ekologiskt kött. Tävlingsbidraget har tagits fram av studenterna Thomas Jonsson och Tobias Grönberg på Berghs School of Communication. Sandra Grönberg är med och genomför eventet. Bakom tävlingen står bland andra föreningen Ekokött, Scan, Ica, Coop och Axfood. Under de första månaderna i år ökade försäljningen av ekologiskt kött med 30 procent jämfört med samma period förra året enligt Scan. Härmed får ytterligare 700 grisar gå ute och böka i marken och jordbruksmark motsvarande en yta om 2 800 fotbollsplaner odlas utan bekämpningsmedel.