23948sdkhjf

Ägghandeln gynnas av sommar och hälsotrend

För tredje sommaren i rad kan ägghandeln glädjas åt ägg blir ett allt populärare livsmedel. Förklaringar finns i ägget anses som hälsosamt, där den tidigare röda kolesterolflaggan bytts mot grönt ljus för äggets höga halt av protein.

För tredje sommaren i rad kan ägghandeln glädjas åt ägg blir ett allt populärare livsmedel. Förklaringar finns i ägget anses som hälsosamt, där den tidigare röda kolesterolflaggan bytts mot grönt ljus för höga halt av protein. – Jag känner i ryggen att årets försäljning gått mycket bra, även om vi inte har fått in siffrorna än, säger Magnus Bolin , vd på Gotlands ägg och verksam i fösäljningsorganisationen Stjärnägg. Både 2005 och 2006 steg efterfrågan på ägg, i synnerhet om somrarna och det syns inga tecken på att utvecklingen håller på att vända, snarare tvärtom. Ägg är sommarmat. Säljbolaget Stjärnägg är en relativt ny aktör inom ägghandeln och består av tio privata entrepenörer spridda över hela landet från norr till söder. Affärsidén är att kunna svara mot kundernas önskan om lokalproducerad mat. Även om Stjärnägg säljs under gemensamt varumärke, så kan kunden informeras om att äggen är producerade lokalt. Sammanslutningen är i dag den största enskilda aktören med ungefär 40 procent av marknaden. - Förutom att hälsotrenden, så beror framgångarna på att branschorganisationen Svenska Ägg arbetar mycket effektivt med att stimulera till ökad konsumtionen av ägg, säger Magnus Bolin . Det faktum att varje äggproducent liten en peng för varje inköpt höna för att stimulera konsumtionen av svenska ägg gör att basen blir mycket bred. Styrkan i föreningen ligger också i att det är producenterna som föreningen vilar på och inom förädling som i andra branscher. Dåliga år exporteras äggoverskottet eller säljs vidare till förädlingsindustrin som tillverkar produkter som har längre hållbarhet. Det är en spottmarknad, som inte ger äggproducenterna samma goda marginaler som den direkta äggförsäljningen. De senaste åren har ägghandlarna inte haft mycket att avyttra till livsmedelsindustrin. Magnus Bolin räknar med att konsumenterna snart kan räkna med höjda äggpriser. –Ägg har legat mycket lågt prismässigt länge nu, säger han. Som en följd av stigande kostnader på spannmål och därmed på foder måste vi nu höja priserna på ägg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082