23948sdkhjf

Köttfabrik satsar på blodigt allvar

Säkerhetskraven är stränga. Iförda huva, munskydd och heltäckande skyddskläder går vi genom rengöringsslussen. Händerna tvättas noggrant, vattenspaken styrs med knäna för att inga onödiga bakterier ska fastna på händerna. Därefter är det spritbad: skyddsskor och händer sprayas. – Tag ett djupt andetag, vi blir nog vegetarianer i dag, enas fotografen och jag. Så börjar en iskall rundvandring genom norra Europas största köttpackningsfabrik.

– Maskinerna minskar antalet händer som tar i köttet. Temperaturen är kontrollerad och garanterar att köttet hanteras rätt innan det packas i en skyddande atmosfär, säger Erik Gumabon, vd för Hilton Food Group, HFG, i Sverige. Han visar runt i den nollgradiga 15 000 kvadratmeter stora fabriken i Västerås. Det kött som kommer hit är grovstyckat och skickas inplastat från slakteriet. I råvarurummet, höglagret, står enorma staplar av gråa plastbackar med inplastat kött tätt, tätt packade. En robotarm kommer svepande varje gång någon ute i packningsdelen behöver mer kött. Rätt back lämnas på ett rullband och försvinner genom en lucka in i packningsrummet. Tanken är långt borta på att de 120 ton kött som passerar fabriken dagligen är kor och grisar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062