Onyttiga matlådor - nej tack!
En enkät från Metro visade att en av tre arbetande svenskar äter på jobbet en vanlig arbetsdag. Enligt Sifo har andelen svenskar som tar med sig matlåda till jobbet mer än fördubblats på några år. Det här hänger säkert ihop med att våra lunchraster blir allt kortare. Idag är en genomsnittlig matpaus bara 36 minuter. Varannan har mindre än en halvtimme på sig att bli mätta. Inte mycket tid för att ta på sig jackan, gå till en restaurang, äta och sen gå tillbaka igen. Puh. En enkel kartong från butiken är ofta en lösning för alla dem som inte har lust eller tid att stå vid spisen och göra storkok var och varannan dag. Men för den som vill äta sunt finns få alternativ. Trenden att äta kvickt och hälsotrenden har inte kopplats samman alls av marknaden. Kyldiskarna svämmar över av snabba kolhydrater. Mackor, mackor, mackor. Ofta på vitt bröd, som ciabatta, foccaccia eller fralla. Det är bröd som stressar genom kroppen, höjer insulinet och varken gör oss mätta eller belåtna. På mackan finns inte sällan trippla ostskivor, smör i klumpar eller skagenröra dekorerad med en klyfta tomat och en dillkvist. Alternativen är pastasallad gjord på massor av vit pasta och isbergssallad, det vill säga vatten. Många väljer en banan och en risifrutti, som i princip är kolhydrater och fett. Få proteiner. Det verkar som om GI-dieter, tallriksmodellen och fetmaepidemier är okända begrepp för handeln. Med tanke på konsumenternas gigantiska intresse för hälsa är det en dålig strategi. Det finns pengar att tjäna på att anpassa sig efter kunderna, på att krydda snabbmaten med fibrer, rotfrukter och näring och ta bort tomma kalorier och fett. Om man inte gör nåt själva står nog folkhälsoministern snart utanför dörren och vill lagstifta, som han gjort kring andra områden. Så långt ska det väl ändå inte behöva gå?