Swedish Meats sparar i Sverige
Varje år exporterar Swedish Meats mellan 20 000 och 30 000 ton skinkor till Sydeuropa. De skinkor som eventuellt ska förädlas i Polen kommer att gå på utlandsexport, skriver Kristianstadsbladet i dag. Lönekostnaderna för de delar som ska göras i Polen ligger mellan 25 och 30 procent lägre än i Sverige. – Vi har hela tiden varit öppna med att vi ser på möjligheterna till delförädling i Polen när det gäller produkter som ändå ska exporteras, säger Hampe Mobärg, Swedish Meats informationsdirektör, till tidningen. Enligt tidningen är Hampe Mobärg också öppen för lönesänkningar eller minskad personalstyrka i Sverige. Swedish Meats tror att man kan komma att tjäna mer pengar genom att exportera färdiga produkter, istället för att, som i dag exportera hela bakdelar. Företaget tror också att den ökande andelen egna märkesvaror, EMV, kan komma att produceras i långlöneländer och sedan exporteras tillbaka till Sverige.