Hårdare allergimärkning
En lista över kända allergiframkallande komponenter i livsmedel har tagits fram av Livsmedelsverket och inom ett år ska dessa redovisas på de produkter där de ingår. Den så kallade 25-procentreglen försvinner också. Den innebar att en ingrediens som utgjorde mindre än 25 procent av produkten tidigare inte behövde redovisas. Nu ersätts den med en 2-procentregel som bara gäller undantagsvis. Allergiredovisningen gäller även små förpackningar, med en yta under 10 kvadratcentimeter. De nya reglerna träder i kraft den 25 november 2005. Indredienser som måste redovisas Spannmål som innehåller gluten (d.v.s. vete, råg, korn, havre, spelt, kamut eller hybrider av dessa) och produkter därav. Kräftdjur och produkter därav. Ägg och produkter därav. Fisk och produkter därav. Jordnötter och produkter därav. Sojabönor och produkter därav. Mjölk och produkter därav (inklusive laktos). Nötter och produkter därav (vilka nötter som avses anges både på svenska och med latinskt namn för att säkerställa en enhetlig tillämpning). Selleri och produkter därav. Senap och produkter därav. Sesamfrö och produkter därav. Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter uttryckt som SO2.