23948sdkhjf

Land of the kolhydratfree

Sockerfritt. Fettfritt. I USA vill konsumenterna ha de snabba, enkla lösningarna för att slippa gå upp i vikt. Det senaste? Kolhydratfritt. Dag Enander reflekterar i sin krönika över de senaste hälsoargumenten på den amerikanska marknaden.

De amerikanska mathyllorna är idag fyllda med olika produkter som utlovar sig vara kolhydratfria, eller i alla fall sparsamma med kolhydraterna. Mannen bakom mirakelmetoden till ett hälsosammare liv, Robert Atkins, menade nämligen att det inte är fett som gör oss feta utan kolhydrater. Så visst är det roligare att ta bort potatis och bröd från tallriken än bacon och biff? Några som fattat galoppen är snabbmatskedjorna: Mackkedjan Subway erbjuder redan lågkolhydratsmenyer. På McDonalds kommer Big Mac snart erbjudas utan bröd. Och världens största bryggeri, Anheuser-Busch, påpekar minsann att deras Bud Light har smak, men få kolhydrater. Fan vet om det sista är sant – Budweiser måste vara ett av världens mest smaklösa öl. Och medan amerikanska folket ratar kolhydrater, växer midjemåtten: Idag beräknas nästan två tredjedelar av vuxna amerikaner vara överviktiga enligt BMI (Body Mass Index). Andelen obesa, det vill säga extremt överviktiga, barn ökar hela tiden. Och det är en klassfråga, andelen feta amerikaner är högre bland minoritetsgrupper och lågutbildade. Men i The Land Of The Free finns det en bra ”-fri” sak. Efter en helkväll på barerna i Greenwich Village inser jag det. Det är rökfritt. Då smakar nästan till och med en Budweiser gott. Speciellt när tvn visar hur Boston Red Sox spöar New York Yankees i baseball. Och det är bara jag som jublar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063