23948sdkhjf

City Gross-förvärvet får grönt ljus från Konkurrensverket

Axfood får köpa resten av City Gross för två miljarder kronor. Transaktionen slutförs den 1 november efter att Konkurrensverket lämnat förvärvet utan åtgärd.

Nu är det klart att City Gross blir en del av Axfood. Konkurrensverket har idag godkänt förvärvet som ritar om dagligvarukartan.

Beslutet har fattats efter en fördjupad undersökning som enligt myndigheten visar att det inte är sannolikt att förvärvet påtagligt kommer att hämma konkurrensen på den svenska dagligvarumarknaden, vare sig nationellt eller lokalt.

– Vi har i tidigare utredningar av konkurrensen i den svenska livsmedelskedjan identifierat flera brister och bland annat konstaterat att den svenska dagligvaruhandeln sedan länge är koncentrerad till ett fåtal aktörer som verkar på en marknad med höga inträdeshinder. Av det skälet valde vi att genomföra en fördjupad undersökning av Axfoods övergång till att ensamt äga och kontrollera City Gross. Enligt vår utredning kommer förvärvet inte att innebära någon större förändring av marknadens funktionssätt, säger enhetschef Maria Ulfvensjö Baltatzis.

På vissa orter kommer Axfood visserligen få en starkare ställning än tidigare men även där finns konkurrenter som ger konsumenterna möjlighet att välja mellan olika butikskedjor, menar Konkurrensverket.

För Axfood innebär förvärvet av City Gross en tydligare marknadsposition inom stormarknadssegmentet och en ökad marknadsandel totalt.

– Dagens besked från Konkurrensverket är glädjande och innebär att vi inom kort kan påbörja arbetet med att utveckla och stärka City Gross. Det här är en affär som är bra för såväl Axfood som City Gross, och den gagnar även Sveriges konsumenter. Vi ser fram emot att med vårt kunnande och vår erfarenhet bidra till att skapa ännu bättre förutsättningar för City Gross att utmana, och stärka sin position och konkurrensen inom stormarknadssegmentet, säger Simone Margulies, vd och koncernchef för Axfood sedan i augusti.

För säljaren Bergendahls innebär det att bolaget lämnar dagligvaruhandeln helt och hållet efter 102 år i branschen.

– Vår övertygelse är att City Gross nu får ännu bättre förutsättningar och vi önskar kedjans medarbetare och ledning lycka till på den fortsatta resan. Att det finns tre tydliga konkurrenter inom stormarknadssegmentet är ytterst en fördel för konsumenterna, säger Lars Ljungälv, koncernchef för Bergendahl & Son AB.

Det var i juni som Axfood lämnade in en anmälan till Konkurrensverket om att förvärva ensam kontroll över City Gross. Ett avtal hade då ingåtts med Bergendahl Food Holding (”Bergendahls”) om att förvärva en andel motsvarande 90,1 procent av aktierna i City Gross Sverige AB (”City Gross”), vilket innebär ett ökat ägande från nuvarande 9,9 procent till 100 procent. 

Transaktionen var även villkorad av EU-kommissionens granskning enligt förordningen om utländska subventioner. Den avslutades med ett godkännande den 10 september. 

Efter dagens besked från Konkurrensverket kan transaktionen slutföras den 1 november i år, två månader senare än vad som var tänkt från början.

Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor på kassa- och skuldfri bas, och förvärvet finansieras genom en kombination av befintlig kassa och kreditfaciliteter. Transaktionskostnader relaterade till förvärvet på 26 miljoner kronor kostnadsfördes under andra kvartalet 2024. Förvärvet förväntas bidra positivt till Axfoods resultat per aktie senast 2026.

City Gross har butiker främst i södra och mellersta Sverige och svarar enligt Konkurrensverket för cirka 3,7 procent av den totala försäljningen av dagligvaror i Sverige. Motsvarande siffra för Axfoods försäljning ligger på cirka 20,5 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094