23948sdkhjf

Itab gör miljardförvärv – genomför riktad nyemmision

Butiksinredningsbolaget Itab Shop Concept betalar 3,6 miljarder för Financière HMY, en europeisk leverantör av butiksinredning, kassor och butiksdesign.

Butiksinredningsbolaget Itab Shop Concept har ingått avtal om att förvärva Financière HMY för cirka 3,6 miljarder kronor på en kassa- och skuldfri basis. Betalning sker i kontanter, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera denna möjlighet för två jämbördiga bolag att förena sina krafter till förmån för alla våra kunder och anställda. Vi ser detta som en strategisk och kulturell matchning, i kombination med tydliga synergier och värde som vi kan leverera till våra kunder och aktieägare under de närmaste åren", säger Andréas Elgaard, vd och koncernchef för ITAB-koncernen.

Affären finansieras dels genom en ny långfristig kreditfacilitet på 255 miljoner euro, samt en riktad nyemission på 850 miljoner kronor. Itab har under onsdagskvällen genomfört den riktade nyemissionen på 867 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen blev 22,70 kronor, vilket motsvarar en rabatt på cirka 9,9 procent mot stängningskursen på onsdagen.

Om HMY, som är en leverantör av butiksinredning, kassor och butiksdesign till detaljhandeln i främst Europa, Sydamerika och Mellanöstern, står det att bolaget kommer stärka Itabs position och komplettera dess nuvarande erbjudande.

”Det planerade förvärvet kommer att ge Itab en väsentligt större och mer relevant kundbas, stärka Itabs position på de väst- och sydeuropeiska detaljhandelsmarknaderna samt bidra med geografiskt kompletterande fördelar givet HMY:s närvaro i framför allt Spanien, Frankrike, Turkiet samt Central- och Sydamerika”, heter det.

Förvärvet väntas också bidra starkt till Itabs resultat per aktie från och med slutförandet (tillträde väntas ske under fjärde kvartalet 2024 eller i början av första kvartalet 2025). Därutöver väntas transaktionen bidra positivt till Itabs försäljningstillväxt och ebitda-marginal.

–Denna operation drar nytta av vår starka strategiska och kulturella samsyn och frigör betydande synergier som kommer att skapa globalt värde för våra kunder. Dessutom kommer de båda organisationernas kompletterande geografiska position att underlätta en kraftfull allians, vilket positionerar oss som den ledande leverantören av lösningar på marknaden, säger Walter Ceglia, vd och koncernchef för HMY.

HMY hade under 2023 en omsättning på cirka 6,1 miljarder kronor och en justerad ebitda-marginal på cirka 9,3 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082