23948sdkhjf

Tusentals giftiga varor stoppas vid gränsen

Handels kunskap om kemikalielagstiftningen är för låg. Det visar en granskning som Kemikalieinspektionen och Tullverket genomfört.

Under den riktade insatsen, som pågick under 2023, informerade Tullverket Kemikalieinspektionen om misstänkta produkter som importerades till Sverige.

Kontrollerna ledde till att tusentals produkter, bland annat elektronik, smycken och bekämpningsmedel, med otillåtna kemikalier stoppades från att säljas och användas i Sverige.

Kemikalieinspektionen har också kommit i kontakt med företag som myndigheten normalt sett inte inspekterar.

– I de flesta fall var företagens kunskap om kemikalielagstiftningen låg och genom kontrollerna har vi fått möjlighet att informera dem om regelverket, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, i en kommentar.

Efter kontrollerna beslutade Kemikalieinspektionen antingen om saluförbud, eller att produkterna skulle återexporterades till avsändarlandet eller förstöras.

Myndigheterna är nöjda med samarbetet. Insatsen var ett effektivt sätt att minska risken att människor och miljö skadas av kemikalier, menar man.

– Det ger oss möjlighet att upptäcka produkter med otillåtna kemikalier innan de kommer in i landet, fortsätter Frida Ramström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125