23948sdkhjf

Försäljningen av secondhand steg i juli: ”Potentialen enorm”

I juli var försäljningen av secondhand den högsta sedan februari.

Under juli omsatte secondhand-marknaden 1,6 miljarder kronor, jämfört med 1,3 miljarder månaden innan, enligt enligt Svensk Handels begagnatindikator som baseras på konsumenternas köp.

 – Att försäljningen stiger markant i juli går stick i stäv med säsongsmönstret och kan vara unikt för secondhand-varor, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel, i en kommentar.

I februari landade omsättningen på 1,7 miljarder kronor, vilken är den högsta noteringen hittills i år. Totalt omsatte marknaden 8,7 miljarder kronor under första halvåret i år. Begagnatförsäljningen av mode uppgick till totalt 2,5 miljarder kronor, enligt Svensk Handel som upprepar kritiken mot dubbelbeskattningen.

Under första kvartalet stod secondhand-marknaden för 4 procent av försäljningen inom sällanköpsvaruhandeln. Inom mode var andelen drygt 7 procent.

När vi nu kan summera det första halvåret bekräftas tesen om att secondhand-marknaden utgör en viktig del av den svenska handeln. Detta behövs i ett läge där alltmer av konsumtionen går till handelsplattformar från tredje land, exempelvis Temu och Shein, säger Maria Mikkonen och tillägger:

Vår förhoppning är att siffrorna vi nu publicerar ska attrahera både företag och konsumenter till att undersöka de möjligheter second hand medför. Vi tror att potentialen i secondhand-marknaden är enorm och kommer att följa dessa siffror mycket noga.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094