23948sdkhjf

Ikea lanserar egen plattform för secondhandmöbler

Kan ge högre marknadsandel än i nymöbelförsäljningen, enligt koncernchefen.

EBay, Blocket och Facebook Marketplace får ny konkurrens. Nu genomför möbeljätten Ikea ett test med en plattform för att sälja secondhandmöbler. Det rapporterar Financial Times.

Plattformen, som fått namnet Ikea Preowned, testas i Madrid och Oslo fram till årsskiftet och kan senare komma att rullas ut globalt.

– Det här har varit en dröm ett tag nu. Vi är på en plats där Ikea kan göra mer avancerade och coola grejer. Det finns ett otroligt förtroende för företaget när det utvecklas digitalt, säger Jesper Brodin, vd för Ikea-koncernen, till tidningen.

Ikea har tidigare haft ett erbjudande där man köper begagnade möbler från kunder och säljer dem vidare i butik. Den nya plattformen är mer ambitiös och syftar till att ta itu med andrahandsmarknaden för kunder som säljer direkt till varandra, menar Jesper Brodin. 

Det är också ett led i möbeljättens strävan om att bli  ”cirkulär och klimatpositiv” till 2030.

Från början kommer tjänsten att vara gratis, men så småningom kan det komma att kosta en ”symbolisk summa”. Säljaren får betalt direkt av köparen eller med en värdecheck som också ger 15 procent rabatt vid framtida köp på Ikea.

Enligt koncernchefen har Ikea en högre marknadsandel på andrahandsmarknaden än i nymöbelförsäljning.

– Mycket ofta finns det ett monopol eller oligopol på plattformar som fungerar, säger Jesper Brodin och tillägger:

– Om många sedan använder tjänsten för att få rabatt på Ikea är det ett smart sätt att återknyta kontakten med kunderna. Jag är väldigt förväntansfull. Jag tycker att det är rimligt affärsmässigt.

Den nya marknadsplatsen är en del av en omvandling på Ikea under de senaste åren då den går från att vara en återförsäljare, med varuhus utanför stadskärnan, där kunderna måste hämta och bygga sina egna möbler till ett företag som erbjuder onlineförsäljning, butiker i centrum och tjänster som montering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078