23948sdkhjf

Dollarstores ägare ser svagare efterfrågan

Finska Tokmanni rapporterar i linje med preliminära siffror men noterar minskning av antalet jämförbara kundbesök i butikerna och en mindre genomsnittlig korgstorlek.

Den finska lågpriskedjan Tokmanni, som äger svenska Dollarstore, redovisar siffror för det andra kvartalet som är i linje med de preliminära som offentliggjordes i samband med en vinstvarning förra månaden.

Omsättningen steg 32,5 procent till 422,5 miljoner euro (318,9).

Justerat ebitda-resultat uppgick till 59,6 miljoner euro (48,3), med en justerad ebitda-marginal på 14,1 procent (15,1).

Rörelseresultatet blev 6,6 miljoner euro (9,0), med en rörelsemarginal på 1,6 procent (2,8).

Justerat rörelseresultat blev 27,9 miljoner euro (28,5), med en justerad rörelsemarginal på 6,6 procent (8,9).

Resultatet efter skatt blev 14,8 miljoner euro (19,6).

”Den svaga efterfrågan från konsumenterna återspeglades i andra kvartalets försäljning och resultat i både Finland och Sverige. Kundernas förtroende för sin egen ekonomi var fortsatt lågt, vilket återspeglades i en minskning av antalet jämförbara kundbesök i butikerna och en mindre genomsnittlig korgstorlek. Dessutom startade vårsäsongen sent, och vi lyckades inte ta igen den förlorade försäljningen under maj och juni”, kommenterar vd Mika Rautiainen.

Framåt bedöms försäljningen påverkas i Finland av en ökning av mervärdesskatten i början av september.

”Detta kommer naturligtvis att påverka förväntningarna på försäljningstillväxten under andra halvåret”, säger Rautiainen.

Tokmanni sänkte förra månaden sina helårsutsikter, vilka upprepas i rapporten. Det innebär att omsättningen väntas bli på 1,65-1,73 miljarder euro och justerat rörelseresultat på 98-118 miljoner euro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062