23948sdkhjf

Vd-byte på Starbucks – aktivister köper in sig i kaféjätten

En aktivistinvesterare har köpt in sig i den amerikanska kaféjätten samtidigt som förlikningssamtal pågår med en annan aktivist. Dessutom byter Starbucks ut sin vd.

Aktivistinvesteraren Starboard Value har köpt en post i kaféjätten Starbucks. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor. Hur stor posten är har tidningen inte fått reda på.

Starboards investering kommer samtidigt som Starbucks befinner sig i samtal kring att träffa ett förlikningsavtal med en annan aktivist, Elliott Investment Management. Detta efter att Elliott föreslagit att styrelsen skulle utvidgas och bolagsstyrningen förbättras.

Enligt CNBC:s källor kan framgångsrika samtal mellan parterna resultera i att Elliotts managing partner Jesse Cohn tar plats i styrelsen för Starbucks. 

Samtidigt kommer beskedet att Starbucks byter ut sin vd Laxman Narasimhan mot Chipotles vd Brian Niccol.

Laxman Narasimhan tillträdde som verkställande direktör i mars 2023. Under hans tid som vd har aktien fallit med 21 procent, före tisdagens rörelse.

Den tillträdande vd:n, Brian Niccol, har varit vd för Chipotles sedan 2018. Under hans tid på bolaget steg aktien 773 procent. Den mexikanska snabbmatskedjan kan också rapportera stigande försäljning under de senaste kvartalen.

Starbucks dras däremot med ekonomiska problem. Försäljningen har gått ned både i Kina och på den amerikanska hemmamarknaden vilket fått bolaget att vinstvarna inte mindre än två gånger bara under innevarande år. 

I Sverige var Starbucks som störst 2016 med 19 kaféer. Nu finns bara tre enheter kvar; på Centralen och Hamngatan i Stockholm samt på Westfield Mall of Scandinavia i Solna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079