23948sdkhjf

”Konkurrens helt satt ur spel” – regeringen duckar om Temu

Konkurrensen från de kinesiska e-handelsjättarna hotar svenska företagare. De vittnar om en rädsla för repressalier, men näringsministern duckar i frågan.

På senare tid har tonen hårdnat mot de kinesiska e-handelsjättarna. I förra veckan krävde Svensk Handel i ett brev till Konsumentverket att myndigheten ska agera mot Temu och Shein. Bolagen agerar i strid med konsumentlagstiftning inom EU, och konkurrerar därmed inte på lika villkor, menar man.

Det är en bild som även delas av flera svenska företag som Dagens Handel varit i kontakt med.

– Vi konkurrerar på olika villkor. Att vi har olika löner och andra omkostnader på grund av vilket land vi ligger i är förståeligt, men vad gäller produktsäkerhet, tull och moms, då blir det snedvriden konkurrens vilket inte är bra, säger Kajsa Knapp, vd och grundare till e-handelsföretaget Coolstuff.se, till Dagens Handel.

En annan företagare, verksam inom samma nisch, går längre i sin kritik.

– Det ska råda fri konkurrens, men jag tycker den är helt satt ur spel, eftersom vi inte konkurrerar på lika villkor överhuvudtaget.

Hen vill varken gå ut med sitt eget eller företagets namn av rädsla för repressalier från Temu.

– De är otroligt manipulativa. De skriver hur laglydiga de är och hur produktsäkert det är. Summerar man all kritik de får från olika håll och myndigheter är det tydligt att allt det där struntar de egentligen fullständigt i, säger hen och tillägger:

– Summa summarum. Vi drabbas ekonomiskt, vi har börjat backa i vår omsättning, vi tappar trafik till vår hemsida. För de priser som de konkurrerar med är nästan omöjliga för konsumenter att motstå.

I både Danmark och Norge avråds konsumenter från att använda den kinesiska shoppingappen. Företagarna som Dagens Handel varit i kontakt med önskar en liknande rekommendation i Sverige.

– Det verkar klokt som de gjort i Norge och Danmark tycker jag. Alternativt att våra tillsynsmyndigheter hade kunnat gå ut med samma varning, säger Kajsa Knapp.

I en tidigare intervju med Dagens Handel meddelade civilminister Erik Slottner (KD) att det inte är aktuellt.

– I Sverige är det i första hand ansvariga tillsynsmyndigheter som varnar för farliga produkter. Även näringsidkarna själva ansvarar för att varna för varor som trots säkerhetsbrister har hamnat hos konsumenter, sa han då.

Enligt Emy Gustavsson, internationell jurist på Konsumentverket, känner myndigheten till de problem som Svensk Handel och andra branschorganisationer lyfter angående de aktuella plattformarna.

Samtidig är det inte Konsumentverkets uppdrag att säkerställa ett högt konsumentskydd för konsumenter på svenska marknader, utan myndigheten arbetar för att minska konsumentskadan i samhället, förtydligar hon.

– Konsumentverket agerar inte för att främja en effektiv konkurrens. Däremot står det klart att samtliga plattformar som riktar sin verksamhet mot EU:s inre marknad ska följa EU:s konsumentskyddsregelverk inklusive den nya plattformsregleringen av digitala tjänster (DSA, reds anmärkning). Det gäller även plattformar som Temu och Shein. 

Båda plattformarna har av EU klassats som mycket stora plattformar under DSA, och omfattas därmed av ytterligare krav som Europeiska kommissionen har tillsyn över.

– Konsumentverket arbetar aktivt, bland annat på EU-nivå, för att samtliga plattformar ska följa regelverket, fortsätter Emy Gustavsson.

Frågan om konkurrensen ligger på näringsministerns bord. Dagens Handel har upprepade gånger sökt näringsminister Ebba Busch (KD) som inte återkommit. Frågan har även bollats vidare till Utrikesdepartementet som i sin tur hänvisar tillbaka till Näringsdepartementet.

– Är det statens vilja att svenska handlare ska backa i omsättning och i vissa fall gå i konkurs? Eftersom vi inte kan konkurrera mot det här kinesiska bolaget. Ska vi inte kunna nyanställa eller ge de anställda höjda löner? Är inte regeringen mån om skatteintäkter från våra nationella handlare?, säger företagaren som vill vara anonym.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094