Ta hand om vårdpersonalen
”Care for the Carers” var årets tema, när Altro stod värd för årets Care Forum i London. Med brist på personal inom vården, är det viktigt att fokusera på personalen och ge dem så trevliga och funktionella arbetsplatser som möjligt.
"Vi har valt att fokusera på vårdpersonal. Bristen på vårdpersonal, som är en av konsekvenserna av pandemin, utbrändhet och dålig lön. Årets forum handlar därför om hur vi kan ta hand om dem som tar hand om sjuka, äldre och personer på vårdhem", säger Altros Joe Hurst, områdeschef för vårdsektorn i Storbritannien och mannen bakom Care Forum.
Design främjar hälsa och välbefinnande
Fyra internationella gästföreläsare från Irland, Kanada och Australien höll presentationer om bland annat personalvård. Alla är experter på design, specialiserade på vårdsektorn, och presenterade den senaste forskningen på området om hur design och inredning gör vardagen bättre för både boende och personal.
"Det handlar om att skapa säkerhet, välbefinnande och goda arbets- och levnadsförhållanden för både personal och boende. När personalen har en stressig dag och inte har tillräckligt med kollegor för att utföra sina många uppgifter är det viktigt att miljön är bra", säger designern Julie Ockerby.
Som sjuksköterska har hon själv upplevt dåliga arbetsförhållanden och miljöer och äger nu sin egen prisbelönta designbyrå Meli Studio. Hon har utformat välkända vårdhem med hemtrevliga miljöer, bra ljusinsläpp, akustiska och mjuka golv samt halksäkra arbetsförhållanden.
Julie Ockerby anser att design och inredning ska skapa en hemtrevlig atmosfär. När personalen äntligen har tid för en paus ska de känna sig utvilade och bekväma i personalutrymmena och i hela vårdhemmet. På många ställen i världen är personalområdena nedprioriterade och det är ingen trevlig plats att vara på innan man måste ut och springa snabbt igen.
"Om vi inte ger vår personal rätt verktyg, miljö och belöningar kommer de inte att ha den bästa förmågan att ta hand om våra boende, våra familjer eller nära och kära", säger Julie Ockerby.
Hon fortsätter:
"Vi kan alla förstå hur svårt det är att arbeta under press och samtidigt fatta välgrundade beslut och ha klarhet. Om det inte finns en omtanke om oss så kan vi inte ta hand om andra på ett effektivt och bra sätt. Vi vill känna oss värderade, bli belönade, arbeta och leva i en miljö som inte är kaotisk, så att vi kan göra vårt bästa arbete och ha de bästa relationerna".
Läs även: Care Forum föddes i baren
Statistiken stöder betydelsen av goda arbetsvillkor
"När personalen mår bra mår de boende bäst", är Greg Walshs inledning på sitt föredrag.
Tillsammans med sin fru Fiona Walsh äger de arkitektbyrån DDS, som specialiserar sig på design för kognitiv och sensorisk tillgänglighet och inkludering. De presenterar statistik som berättar och dokumenterar hur viktigt det är att skapa goda arbetsvillkor för personalen så att de automatiskt kan ge de boende en god vård.
"Med den snabba ökningen av den åldrande befolkningen i Storbritannien och globalt måste vi behålla befintliga vårdare och locka nya vårdare till yrket om vi ska kunna tillgodose behoven hos en åldrande befolkning. Att ta hand om vårdarna är nyckeln till att nå detta mål", säger Fiona Walsh.
Den höga personalomsättningen kan minskas bland annat genom att skapa goda arbetsförhållanden.
"Personalen är inte längre villig att arbeta långa, hårda timmar i organisationer som inte tar hänsyn till eller värdesätter deras hälsa och välbefinnande, och de vill inte heller arbeta i obekväma miljöer", säger Fiona Walsh.
Svenskt deltagande
Evenemanget Care Forum pågår under två dagar. Förutom presentationer av gästtalare och experter ingår även workshops och diskussioner. Altro Nordic har bjudit in svenska arkitekter till evenemanget i år.
Helena Beckman, som arbetar för Tengbom arkitekter i Malmö, är mycket nöjd med forumet.
Som arkitekt med inriktning på vård anser hon att det är värdefullt att diskutera utformningen av vårdboenden med kollegor från hela världen. Hon säger att vårdboenden i Sverige i stora drag har sett likadana ut i flera decennier - mer lika sjukhus än en bostad.
"I Sverige har vi kommit längre än de länder som föreläste, vi har bra arbetsmiljölagar som gör att de anställda måste ha sina pausrum i dagsljus och ha bra hjälpmedel vid tex tunga lyft. Håller helt med om att ett bra boende kan mätas på personalomsättningen och där kan den fysiska miljön göra mycket med bra flöden där man separerar personal från besök/leveranser för att minimera smittrisker och att de verkligen kan koppla av och hämta energi på sin paus”, säger Helena Beckman.