23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Musiken som överträffar allt

Musikens historia är stark, men hur och varför påverkar den dig och mig ? Vilka upplevelser kan kopplas till musiken och hur gör du det på bästa sätt ?


Att musik påverkar en känsla och upplevelse är känt för de flesta, men att musik påverkar hela hjärnan är inte känt för alla. I hjärnan finns det inget specifikt “musikcentrum”, utan musik engagerar både höger och vänster hjärnhalva. När vi lyssnar på musik ökar halten av signalsubstanser som gör oss glada, som till exempel dopamin och serotonin. Även hormoner som oxytocin och testosteron frigörs. Det är många olika system och funktioner i hjärnan som stimuleras av musik, till exempel: motivation, uppmärksamhet, känslor, belöningssystemet, minnesfunktioner och språkförmåga.


Vilken musik är bäst?

Framför allt tenderar vi att tycka om och må bra av musik som skapar balans mellan det vi känner igen och det som är nytt, för att det aktiverar större delar av hjärnan. Musikupplevelsen är individuell och bygger på egna preferenser, det finns ingen unik musikstil eller genre som har större påverkan på hjärnan än någon annan. Ju större hjärnaktivitet musiken skapar, desto större påverkan har musiken på dig och ju mer tycker du om den. Om du lyssnar på musik som inte sätter igång någon aktivitet i hjärnan alls, kommer du att vara tämligen likgiltig inför den.

Musikens historia är stark, den har funnits med i alla människokulturer som vi känner till. Vid utgrävningar är några av de äldsta föremålen som hittats flöjter av ben och trummor av djurskinn. Musiken finns närvarande i alla sammanhang, som på bröllop, begravningar, skolavslutningar, idrottsevenemang, spa, gudstjänster, dejter, pluggmusik, nattning av barn med mera. Musik är även en följeslagare i vardagen, till exempel när man tränar, jobbar, slappar eller åker buss. Ett lyssnande som värderas högt, då många ser musik som en god vän i livet.

Musik = Terapi

För många fungerar musik som en slags självterapi i vardagen, att det är något som till exempel inspirerar, motiverar, ökar pulsen och lugnar, på samma sätt som att filmmusik förstärker och betonar händelser i en film. Denna effekt gör att en del använder musik för att reglera humör och energinivåer i paritet med hur vi nyttjar koffein eller alkohol.

Musik används alltså inte bara för att skapa lugn, utan även för att pigga upp och höja energinivån. Sammanfattningsvis är sambandet mellan musik och hälsa att musik kan fungera som förstärkare av nästan alla slags känslor. I ett forskningsexperiment fick försökspersonerna själva välja favoritmusik, både ett energigivande och ett lugnande musikstycke. Det energigivande stycket gav den förväntade effekten, medan det lugna stycket gav ett mer svårtolkat resultat, då de flesta försökspersonerna fick ökad puls. Till exempel de som valde kärleksballader, fick oftare en högre puls. Förklaringen kan ligga i att vi lever i samhälle med högt tempo där nedvarvningen sällan prioriteras, där vi med stor sannolikhet fått en sämre känsla för vad som gör oss lugna.

Ljudet av Tysnad

Kanske är det istället så att vi blir som mest nedvarvade när vi inte lyssnar till någon musik? I boken Ljudet av tystnad skriver pastorn Tomas Sjödin så här: “Tystnad är framtidens lyx. Ord som ”lugn och ro”, ”tystnad” och ”stillhet” är bland de första som nämns när människor ska berätta om vad de längtar allra mest efter. Jag tror att tystnaden kan vara den bortglömda eller övergivna kraft som leder oss tillbaka till ett liv med både rötter och vingar. När man bjuder in tystnaden väljer man bort, man drar ifrån. Det är som att karva ut ett hålrum, en glänta, och när det väl är gjort är tricket att inte fylla den med något alls. Inte först i alla fall. Innan man kommer till något som ens är i närheten av aktivitet måste man bli vän med tystnaden. Tystnaden är som en skygg fågel. Man måste närma sig försiktigt.”.

Ta hjälp från proffs

Oavsett har musiken en viktig roll i våra liv och vi på Qonceptus är måna om att när du går in i en affär ska det kännas som en upplevelse, där musiken är en viktig faktor. Det ska ge ett mervärde att shoppa i affärer än att näthandla.

 

Stockholms Doftfabrik AB
Jämtlandsgatan 151A
162 60 Vällingby
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5591599823

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047