23948sdkhjf

Fällande domar för illegal cigarettfabrik

Det blev fällande domar för de tre män som arbetat med den illegala cigarettfabriken i Vedum. Det stora antalet illegala rökverk skulle ha motsvarat skatteintäkter på över 50 miljoner kronor.

Nu i december dömdes tre män vid Skaraborgs tingsrätt för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Det har handlat om ett stort antal cigaretter, drygt 15 miljoner och stora mängder röktobak.

När tullen gjorde tillslag på den gamla hästgården i Vedum, utanför Vara, fann man en fullskalig cigarettfabrik med maskiner för tillverkning och förpackning av cigaretter. Maskinparken bedömdes vara runt 50 år gammal och värdet uppskattades till cirka tio miljoner konor. I beslag togs också tobak, cigarettfilter, papp till askar, cellofan, stanniol och liknande.

Cigaretterna och tobaken har bedömts som punktskatte- och mervärdesskattepliktiga varor. Undandragen skatt och avgifter till staten beräknas uppgå till 54 miljoner kronor.
En av männen har varit lagfaren ägare till fastigheten. En annan har varit behjälplig med hantering av kontanter och överföringar via bank, har hämtat arbetare till fabriken samt har förvarat cigaretter i ett förråd och transporterat cigaretter i ett fordon. Den tredje mannen har vistats två perioder på gården där han arbetat med bland annat produktion av cigaretter mot blygsam ersättning. 

Nu har männen fått sina fällande domar.
Den man som hämtats till Sverige som arbetare på gården döms till fängelse i nio månader samt utvisas. De andra männen döms till tre års fängelse vardera. 

Tidningen GP ställde, i samband med att man rapporterat om fallet, frågan var fabriken kunnat sälja sina illegala cigaretter till Bertil Weingarten vid Tullkriminalenheten i Göteborg. Han svarar:

– Överallt. Hos mer suspekta tobakshandlare som säljer vad som helst och på svarta marknaden.

Han tilläggar också att cigaretterna – märkta Majestic och Goal – var av väldigt skiftande kvalitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064