23948sdkhjf

Svenskar gillar kontantlöst

Svenskarna ligger i toppen när det gäller kontantlösa betalningar, i gott sällskap med de nordiska grannarna.
Med rubriken" Svenskar i kortköpseliten" skriver Dagens Industri , liksom TT; om nya siffror kring svenskarnas hantering av kontanter, allt mindre, och kontantlösa betalningar, allt fler.

Svenskarna är extrema på mycket, och nya siffror från Visa visar att svenskarna är flitigast i världen med att betala med kort. Vi är i gott sällskap med de nordiska grannländerna.

Kontanttoppen inföll 2007, då det fanns kontanter för nästan 110 miljarder kronor i Sverige. I slutet av januari i år hade den siffran krympt till något över 69 miljarder kronor, enligt Riksbanken.

Fler betalmöjligheter

Dagens chippade kort, mobilappar och nätbetalningslösningar används i allt större omfattning.

Idag presenterar Lindex nyheten att klädkedjans e-handelskunder kan betala sina köp med Swish.

– Den här typen av mobil betalning känns helt rätt då antalet kunder som handlar från oss med mobila enheter växer kontinuerligt, säger Elisabeth Peregi , Sverigechef på Lindex.

Swish lanserades som ett betalsätt mellan privatpersoner, men nu finns gränssnittet på plats även för e-handelsföretag. Swish används av cirka 4 miljoner personer i Sverige.

Mer kontaktlöst framöver

Framöver kommer betalfloran att på allvar utökas med kontaktlösa kort, som enkelt läggs utanpå kortläsaren. De betalningarna kan göras enbart för köp upp till 250 kronor.

Redan i maj kunde de Icakunder som har ett nytt Ica bankkort "blippa" i kassan.

Enligt Visa är ett genomsnittligt svenskt kortköp på 301 kronor. Europasnittet ligger på 459 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111